Malware som skyddar dig mot virus – för bra för att vara sant?

malwareEn ny typ av malware har uppmärksammats av säkerhetsföretaget Symantec. Den kallas Linux. Wifatch och tar sig in i ditt nätverk via säkerhetshål i din router (den enhet som tar emot och skickar ut bredbandet till din dator). Dock tycks den, för ovanlighetens skull, försvara din dator mot hackare istället för att skada den.

Linux. Wifatch verkar alltså vilja förbättra säkerheten hos enheter som infekterats, vilket skiljer denna typ av malware från andra. 

Malware är ett samlingsnamn för olika typer av skadlig kod som kan sabotera din dator. Linux. Wifatch verkade till en början handla om traditionell malware, men visade sig snart vara en mer välmenande variant.

Symantec är dock snabba med att påpeka att Linux. Wifatch, trots sina goda gärningar, fortfarande utnyttjar samma bakdörrar som mer illasinnade hackers tar sig in igenom och dessutom utan tillåtelse tar sig in i din router med kod som skulle kunna orsaka stor skada.

Vad gör jag om min router infekterats av Linux.Wifatch?

En infekterad router kan vara svår att upptäcka. Särskilda kännetecken för Linux. Wifatch är att möjligheten för andra datorer att ansluta till din stängs av och att textade uppmaningar om att du bör skydda din enhet (genom att t ex byta lösenord) dyker upp.

Skulle du upptäcka att din router infekterats med Linux. Wifatch bör du ta bort programvaran genom att återställa enheten samt uppdatera dess program- och mjukvara och ändra dina lösenord. Eftersom vi hittills vet så pass lite om det nya malware-fenomenet är det bäst att hålla sig på den säkra sidan.

» Läs mer om Linux.Wifatch hos Symantec
» Läs mer om hur du skyddar dig mot malware

Bilden är modifierad och lånad från Flickr-användaren EFF Photos.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Malware som skyddar dig mot virus – för bra för att vara sant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss