Fixa en hemsida med WordPress standardtema TwentyTwelve

En vanlig fråga vi får är om man kan göra en enkel hemsida med WordPress. Jag brukar svara “ja och nej”. Du kan relativt enkelt skapa en hemsida med WordPress men det är du som sajtägare som sätter gränsen för hur långt du väljer att fördjupa dig i verktyget, och ibland kan du behöva peta lite i koden för temat för att nå det resultat du önskar.

Som webbhotellskund hos Loopia har du idag tillgång till WordPress via vår enkla steg-för-steg-guide i Loopia Kundzon.
steg-for-steg

Standardtemat TwentyTwelve anpassar sig efter mobilen, surfplattan och datorn

De senaste åren har WordPress årligen presenterat ett nytt standardtema, TwentyTen (2010) och därefter TwentyEleven (2011). Att det senaste standardtemat heter TwentyTwelve kommer därför knappast som en överraskning.

Precis som TwentyEleven är TwentyTwelve skapad med så kallad responsiv design, vilket innebär att formen anpassar sig efter storleken på den enhet du surfar med.

Enkelhet

Designteamet från WordPress har i och med TwentyTwelve tagit fasta på enkelhet. Det är ett avskalat tema och du får exempelvis välja att lägga till en egen bild i sidhuvudet om detta är något du önskar (det finns ingen bild där som standard vilket har varit fallet med tidigare teman).

Hemsida istället för blogg

När du skapar en sida i den administrativa delen av WordPress så har du möjligheten att välja en mall för temat. I TwentyTwelve kan du välja “Front Page Template” för att ge din sida ett mer “hemsideliknande” intryck vilket underlättar avsevärt för alla de som önskar skapa den där lite enklare hemsidan, istället för en klassisk WordPress-blogg.

Ett tips är att under “Inställningar” > “Läsa” välja att startsidan skall visa en statisk sida istället för bloggflödet. Här väljer du den sida du har skapat med “Front Page Template” för att få resultatet du ser i bilden nedanför.
twentytwelve-01

Menyn är mobilanpassad

En annan nyhet i “TwentyTwelve” är att toppmenyn fälls ihop om du besöker din sida med en liten skärm. I TwentyEleven kunde menyn lätt bli rörig på en mobil enhet om du hade många menyval.

twentytwelve-02
I bilderna ovanför visas sidan vid ett besök med en mobil enhet.

TwentyTwelve är ett enkelt, lättarbetat tema som är snyggt oavsett om du besöker den med en dator, surfplatta eller mobil. Är du i behov av en enkel hemsida så är WordPress med standardtemat TwentyTwelve en riktigt smidig lösning som du dessutom kan växa i ju högre krav du ställer på din sajt.

Är du ute efter ett ännu enklare sätt att skapa en hemsida kan du kolla in Loopia Sitebuilder som ingår i alla våra webbhotellspaket.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Fixa en hemsida med WordPress standardtema TwentyTwelve

  1. Jag har en wordpress sida i twentyEleven. Kan jag byta till TwentyTwelv utan stora problem tror ni? Har någon försökt. Min adress till wordpress sidan är sirje.se.

  2. Hej Sirje,

    Det beror på flera olika faktorer, som huruvida tillägg du använder är kompatibla med TwentyTwelve eller inte t ex. Men har du inte gjort några stora förändringar i TwentyEleven-temat så bör det inte vara några problem. Du kan förhandsgranska hur det kommer att se ut genom att klicka ”Förhandsgranska live” intill knappen ”Aktivera” under det tema du vill växla till. Skulle något blir knasigt när du har aktiverat TwentyTwelve så kan du snabbt återgå till TwentyEleven. Kontakta gärna vår support om du känner dig osäker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss