Bygg din sajt med Responsive web design så den funkar bra i alla enheter – det gör vi!

Att bygga mobila webbsidor blev högaktuellt i och med att Iphone lanserades år 2007 och för första gången gjorde det riktigt smidigt att surfa med mobilen (eftersom den saknade 3G var det outhärdligt att surfa där man inte hade w-lan, men ändå). Sedan dess har det mobila surfandet fullkomligt exploderat och trenden pekar på att det inte är långt borta innan mer webbtrafik sker via mobila enheter än via datorer.

Många skyndade ivrigt att ta fram mobila versioner av sina sajter för att möta den växande mobila målgruppen. 2010 vände dock webbdesignern Ethan Marcotte upp och ner på allt när han myntade begreppet “Responsive web design” (RWD) i en artikel på A list a Apart. “Följsam webbdesign” som man fritt skulle kunna översätta begreppet till använder använder CSS Media Queries och andra befintliga webbtekniker för att göra så att din sajt automatiskt anpassar sig efter storleken på webbläsarfönstret på den enhet besökaren använder.

Inget mer frenetiskt zoomande eller begränsade mobilsajter

Fler och fler använder mobilen eller surfplattan som huvudsaklig surfenhet vid fler och fler tillfällen, dessa besökare accepterar inte en nedbantad mobilversion av din sajt, eller en desktop-version där de konstant måste zooma in och ut. De vill kunna göra ALLT och de vill kunna göra det smidigt – utan att plocka fram datorn.

Använder du dig av RWD laddas samma html- och css-filer oavsett vilken enhet besökaren av din sajt har. Besökaren får alltid samma innehåll (såvida du inte väljer att dölja det) och du slipper att ta fram olika versioner av din sajt för olika skärmstorlekar på mobiltelefoner, surfplattor, laptops och gigantiska desktop-skärmar.

Våra sajter blir responsive

Som vi har nämnt tidigare håller vi på att bygga om Loopia.se samt vår kundzon och åf-zon med RWD, och vi kommer snacka mycket mer om vårt arbete med det här på bloggen, Facebook, Twitter och Google+ framöver. Vi kommer även att skriva mer om begrepp som “mobile first” och “content first” som hänger tajt samman med en bra upplevelse på mindre skärmar (men egentligen är lika viktigt på stora skärmar).

Ethan Marcotte's bok om Responsive web design.Då det är ett omfattande projekt att se till att våra sajter efterföljer dessa riktlinjer kommer inte allt ske på en gång, och vi kommer under tiden att dela med oss av vårt arbete för att ni ska kunna ta del av våra erfarenheter och för att få er input.

Grunderna i Responsive web design är dock enkla, och vill du själv komma igång kan jag varmt rekommendera Ethan Marcottes bok “Responsive Web Design”. Vill du ha inspiration från hur andra har gjort kan du hitta ett stort antal RWD-sajter på mediaqueri.es.

Läs även gärna följande relaterade artiklar:

…du vet väl förresten att det två senaste grundmallarna i WordPress, TwentyEleven och TwentyTwelve, är responsiva?

Dela detta inlägg:

6 svar på “Bygg din sajt med Responsive web design så den funkar bra i alla enheter – det gör vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss