Adwords-skolan del 5 – Kampanjer på Google AdWords

Den här gången är det dags att reda ut i vilka fall du bör lägga upp fler kampanjer, och när du absolut ska hålla dig till en. Sylvia Oppenheim från Adwordsbloggen.se fortsätter att undervisa i Google Adwords och hur du lyckas bäst med din annonsering.

Har du missat de tidigare delarna i Google Adwords-skolan hittar du dem här:

  1. Därför ska du annonsera på Google
  2. Så väljer du rätt sökord i Adwords
  3. Annonsgrupper i Google Adwords
  4. Matchningstyper

…och som vanligt vill jag påminna om att du som ny webbhotellskund hos Loopia får en värdecheck på upp till 750 kr att annonsera på Google Adwords för. Läs mer och beställ webbhotell »

Hur många kampanjer ska man ha i Adwords?

Ett Adwordskontos hierarki är kampanj, annonsgrupp, sökord – i den ordningen. Annonsgrupper och sökord har vi tagit upp i tidigare inlägg men vad är det som avgör hur många kampanjer man ska ha?

Den minsta gemensamma nämnaren för en kampanj är land/språk. Säljer man bara i Sverige och har en sajt enbart på svenska behöver man alltså endast göra en kampanj.

Lockas inte av att lägga till även Norge och Danmark som länder bara för att man där förstår svenska. Varför skulle en norrman klicka på en svensk annons som går till en svensk sida om det finns motsvarande på norska? Detta drar ned klickfrekvensen (CTR) och kvalitetsresultatet för hela kampanjen. Dessutom får man minuspoäng av Google vad gäller relevans om man visar en annons på ett annat språk än det som talas i det land man riktar sig till.

Skulle man ha en flerspråkig sajt och sälja till Sverige, Norge och Danmark behöver man göra en kampanj för respektive språk. Varje kampanj ska då ha sökord och annonstexter på respektive språk och länkar till sidor på respektive språk.

Språk och språkinställning

Att lägga till ytterligare ett språk i kampanjinställningarna kan man däremot göra. Om man lägger till engelska tex i en svensk kampanj innebär det helt enkelt att man även visar annonserna för personer i Sverige och/eller som söker på www.google.se och som har angett engelska som sin språkinställning i Google.

När man BÖR skapa fler kampanjer

Plattform är en annan anledning till varför det kan vara bra att skapa ytterligare en kampanj oavsett land och språk. Vill man tex prova annonsering på Googles display-nätverk bör man göra en separat kampanj för detta för att hålla isär statistiken och behålla en god överblick över respektive kampanj.

Vill man även prova mobilannonsering bör man också göra en separat kampanj för det eftersom det är en plattform där användarna beter sig annorlunda jämfört med sökning på en dator. Man vill alltså hålla även den statistiken åtskild för att kunna tolka den korrekt.

När man INTE bör skapa fler kampanjer

Ett vanligt misstag är att man skapar kampanjer för olika typer av sökord eller produkter. Det är vad man har annonsgrupper till så det finns ingen anledning att skapa en ny kampanj inför olika säsonger till exempel. Dels blir det rörigt i kontot och lättare att missa dubletter av sökord, dels förlorar man i kvalitetsresultat på att späda ut sin dagliga budget.

En kampanjs dagliga budget ingår som en av parametrarna för att räkna ut kvalitetsresultatet för varje enskilt sökord. Ju högre daglig budget desto bättre alltså. Tio olika kampanjer med daglig budget på 30kr vardera kommer inte ge samma resultat som en enda kampanj med en daglig budget på 300kr oavsett antal annonser och sökord.

Det som avgör en kampanjs dagliga minimibudget beror på hur populärt ett sökord är, dvs hur många sökningar som görs. Skulle det räcka med 30kr per dag innebär det att det knappt finns någon trafik och då kanske man ska fundera på om man verkligen annonserar för rätt sak.

Ett tips är alltså att ta i lite med beloppet för den dagliga budgeten och istället pausa kampanjen när man tycker att man har uppnått gränsen för vad man vill spendera. Om man är villig att spendera 3 000kr per månad på Adwords är det alltså bättre att spendera 300kr per dag i tio dagar än 100kr per dag i 30 dagar.

Det finns en automatisk funktion i Adwords som talar om ifall budgeten bör höjas till ett visst belopp. Det finns även en annan funktion som visar konsekvensen av att inte höja.

På kampanjsidan väljer man fliken Dimensioner och om den inte syns klickar man fram den enligt nedan.

Välj sedan ett relevant datumintervall och lämplig sortering per månad, vecka eller dag. I exemplet nedan ser vi att man under maj månad förlorat 6% i visningsandel beroende på budget.

Visningsandel är den andel av alla sökningar som ens annons visas för. I det här fallet har man alltså inte visats för 6% av sökningarna. En höjning av budgeten är därför lämpligt om man vill ha maximal exponering.

Sammanfattning:

  • En kampanj per land och språk.
  • En kampanj per plattform oavsett land och språk.
  • För säsongskampanjer och produkterbjudanden – gör nya annonsgrupper inom samma kampanj och pausa dem när de inte längre är aktuella.
  • Var generös med den dagliga budgeten och pausa hellre kampanjen några dagar med jämna mellanrum.

Obs! Det går bra att marknadsföra flera olika webbsajter inom en och samma kampanj men annonserna i en och samma annonsgrupp måste alla gå till samma huvuddomän.

Om du behöver hjälp med att strukturera din kampanj, kontakta Adwordsbloggen.se så hjälper vi dig med det. Du kan boka en timmes rådgivning per telefon eller anlita oss för löpande hantering av ditt Adwordskonto. Missa inte heller övriga delar av Adwordsskolan på Loopias blogg.

Text av: Sylvia Oppenheim, adwordsbloggen.se

Dela detta inlägg:

4 svar på “Adwords-skolan del 5 – Kampanjer på Google AdWords

  1. Hej!

    Intressant att budget räknas in i QS, inte sett det någonstans vare sig på Google blog eller i någon undersökning. Har du en referens?

    🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss