Vadå Google Wave!?

google_waveDu som är it-intresserad lär väl knappast ha missat att höra orden ”Google” och ”Wave” efter varandra någon gång den senaste tiden.

Vår domännamnsansvarige, Lars-Göran Forsberg, har sedan en lång tid tillbaka pratat väldigt entusiastiskt på fikarasterna om Googles nya syn på kommunikation. Nu har han även provkört ett tag, så jag tänkte passa på att höra lite med honom vad han tycker?

För det första Lars-Göran, vad är Google Wave egentligen?

Google Wave, eller Wave, är en kommunikationsplattform som i första hand kombinerar två gamla ”tänk”. Det vill säga postmeddelanden, som e-post eller kanske till och med vanliga brev, samt realtidskommunikation som t.ex. MSN eller chattklienten på Facebook.

Utöver detta så lägger Google vikt i att man i dessa Waves ska kunna få versionshantering. Man kan alltså lätt backa och se hur en Wave såg ut i tidigare.

Man kan även dela med sig av vissa delar av en konversation till olika människor för att få deras input och sedan återgå till att låta Waven vara privat eller delad med helt andra personer.

Att Wave är ett protokoll som stödjer utbyggnad genom plugins är något som gör det hela än mer intressant. Man kan enkelt både inkludera kartor, film, bilder och annat material redan nu och idéerna är långt ifrån slut om man får lyssna på utvecklarna.

Det som kommer att ge Wave sin stora push är tänket som liknar e-postservrar. Varje leverantör eller till och med privatperson kommer att kunna ha sin egen Wave-server kopplad till ett eller flera domännamn. Dessa kommer att syndikeras om ägare så vill och kopplas enkelt in till det globala nätverket av servrar som Google förutser kommer att uppstå.

Ok, det låter riktigt spännande. Du fick för en tid sedan en invite för att provköra, vad är dina första intryck?

Googles Wave-implementation är fortfarande relativt ung och behöver mer polish innan det är ett komplett fungerande system. Att detta tar tid beror säkerligen på projektets förutsättningar där serverprogramvaran ska vara öppen för allmänheten att inspektera och slutprodukten faktiskt är ett protokoll och inte en tjänst.

Det är inte utan att man förstår varför Lars-Göran är eld och lågor. För dig som är mer nyfiken på Google Wave så finns det mer information samt en demonstrationsfilm här… sedan är det bara att påbörja jakten på en invite. Lycka till!

Dela detta inlägg:

3 svar på “Vadå Google Wave!?

  1. Wave var en mycket stor besvikelse för min del. Allt såg så enkelt ut i Googles demonstrationsvideo men när man själv fick tillgång till ett konto visade sig många av funktionerna allt för avancerade. Du ska inte behöver klicka på 5 länkar innan du gör en redigering/skicka ett inlägg eller liknande. Dessutom osynkar tjänsten ofta för mig, trots att jag sitter med en uppkoppling på 24 mbit och senaste webbläsaren från Safari.

  2. Fattar nada, vad kommer snacket från att detta skulle slå facebook. man kan ju typ inte göra något där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss