Klättra på sökmotorernas listor

Att hamna högt upp på sökmotorernas listor är otroligt viktigt då en väldig stor del av all trafik på internet drivs den vägen (hur många gånger om dagen ”googlar” du själv på något?).

Sökmotoroptimering är en hel vetenskap, men här kommer i alla fall några enkla tips att börja sin klättring upp för sökmotorlistorna med:

  • Självklart ska du anpassa metataggarna (title, description och keywords) med ord som är relevanta för att besökaren ska hitta er. Se även till att orden förekommer på själva sajten.
  • Metataggarna bör anpassas för varje undersida med vad som är relevant för just den sidan. Sätt t ex huvudrubriken på respektive undersida som ”title”.
  • Använd <H1>-taggar på huvudrubrikerna.
  • En sajtkarta är aldrig fel, det är smidigt för besökaren, men sökmotorerna tycker också att det är ”najs”.
  • Se till att länkar innehåller relevanta sökord, inte ”klicka här”.
  • Håll sidan uppdaterad, sidor som är ”döda” rasar fort i sökmotorernas medvetande
  • Undvik att använda bilder som länkar i t ex menyer. Försök hellre att ha en bakgrundsbild med text ovanpå.
  • Använd inte bilder som rubriker. Visst det är tråkigt att inte kunna använda ”rätt” typsnitt, men det är ännu tråkigare om ingen hittar till sajten.
  • Er sajt rankas högre om många andra länkar till den. Byt gärna länkar med andra sidor som kompletterar ert innehåll.
  • Sociala medier är väldigt viktigt eftersom ni kan få många länkar på bloggar, mikrobloggar, forum och communities.
  • Flashsidor är ofta trevliga att se på, men de indexeras inte speciellt bra av sökmotorer även om det börjar dyka upp teknik för att få det att fungera något bättre.

Det finns såklart otroligt mycket information på nätet om sökmotoroptimering, eller SEO (Search Engine Optimization) som begreppet kallas på engelska, men ska man tipsa om något så är det väl om den största av de storas tips om det hela. Här kan du hitta Googles riktilinjer för webbansvariga.

Dessutom finns det massor för företag som inriktar sig på att hjälpa kunder med sökmotoroptimering, men istället för att jag ska tipsa om några så tycker jag du ska göra en sökning efter dem. De som hamnar högst upp i din sökning lär ju vara duktiga på sitt jobb 😉

Dela detta inlägg:

12 svar på “Klättra på sökmotorernas listor

  1. ”Er sajt rankas högre om många andra länkar till den. Byt gärna länkar med andra sidor som kompletterar ert innehåll.”

    Nja, det är inte riktigt helt sant. Det inte är antalet länkar utan länkarnas kvalité som spelar stor roll. Om jag skriver en guide om DNS så är det bättre att ni lägger en länk till mig än att jag får 10 inlänkar från spam-sidor.

    Ålder spelar också roll, om en sida är yngre än 3-6 månader så har det även betydelse.

    Länkar från sin sida är också viktig, eftersom att denna har två effekter:

    1. Din sida fungerar som en kunskapscenter, vilket gör att många besökare lockas till sidan och därmed tror sökmotorn att det är något som är intressant på sidan.

    2. När man klickar på en länk och kommer till en annan sida, när besökaren har utforskat klart så vill denna oftast gå tillbaka till sidan och klicka på fler länkar. Detta uppfattar sökmotorerna på samma sätt som i punkt 1.

  2. Ett bra tips som inte är med är de interna länkarna. Något sidägaren garanterat har kontroll på och som är lätt att åtgärda.

    De interna länkarna fyller flera funktioner:

    1. Spindlarna och läsarna följer dem till andra sidor inom domänen.

    2. Länkorden har betydelse för Google för vad er sida handlar om. Så återigen använd inte ”läs mer” som länkord utan ett bra nyckelord som beskriver målsidan.

  3. Eric, jag tvivlar lite på din punkt 2. Låt oss anta att man inte har google toolbar installerat (vilket de flesta inte har) så har google ingen aning om var på min webbsida någon klickar för att ta sig till någon extern webbplats. På samma sätt har google heller ingen aning om någon klickar sig tillbaka till min webbsida en stund senare.

    Men om man har toolbar installerat så kan det kanske tänkas ha betydelse, men i mina ögon verkar det märkligt.

    Men bra andå att du kompletterar!

  4. När det gäller typsnitt går det nu att använda @font-face med CSS3. Det gör att man i de flesta webbläsare kan använda vilket typsnitt man vill, även om det inte är förinstallerat.

    Äntligen slipper vi alla workarounds.

    Rubrikerna på http://www.boendetorget.se är ett exempel på det. Som vanligt fungerar det inte med Internet Exploder.

  5. Helt fantastiskt att man äntligen kan använda andra typsnitt än standard typsnitten, men som vanligt är det ju som att få en kniv i ryggen efter som det inte fungerar i Explorer.

  6. Hans Skoog:

    @font-face fungerar på Internet Explorer om du kör typsnitten som EOT. Kör du både EOT och OTF eller TFF så fungerar det med alla större webbläsare utom Chrome.

  7. Inte ens IE 8 har stöd för CSS3, riktigt kass. Firefox tar dock större och större marknadsandel. (över ca 20 % idag)

    För webbyråer rekommenderar jag att de ansöker till organisationen SweCert som tillhandahåller en certifiering för webbleverantörer.

  8. Kul att ni syns under ”Blogginlägg om sökmotoroptimering” på förstasidan när man Googlar ”Sökmotoroptimering” 🙂

    Uppdaterade sidor är självklart bra för användaren, men de faller inte så mycket i SERP faktiskt. Under förutsättning att webbplatsen är väloptimerad och har ett gäng inlänkar.

    Sista tipset är verkligen sant 🙂

    mvh Anders | Hittaminsida.se

  9. Och så enkelt skaffade Jens Törnell sig en inlänk till sin egen sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss