Joomla-skolan – del 2: Ge din webbplats en ny design

I den första delen av Joomlaskolan gick vi igenom grunderna – från hur du installerar Joomla på din Loopia-domän till hur du på ett snabbt och effektivt sätt bekantar dig med gränssnitt och grundläggande funktionalitet. Här förutsätter vi därför att du redan har Joomla installerat och känner till de viktigaste funktionerna.

I del 2 ska vi kika på hur du på enklast möjliga sätt ger din nya Joomlasajt en fräsch design. Det gör du genom att ta hjälp av färdiga mallar som ställer minimala krav på förkunskaper om HTML, CSS, PHP och andra förkortningar. 

Introduktion till Joomlamallar

Om du är van vid WordPress, som har integrerad temahantering med förhandsgranskning, upptäcker du snart att Joomla inte byter skepnad fullt så enkelt, i alla fall inte helt och hållet. Skälet är den modulära uppbyggnaden. Samtidigt som du har stor flexibilitet i hur du kan placera och visa ditt innehåll måste varje mall konfigureras för sig i relativt stor utsträckning.

De modulpositioner vi diskuterade i del 1 av Joomlaskolan varierar med olika mallar, vilket innebär att de positioner du tidigare angett med största sannolikhet måste anges på nytt när du byter mall. Och moduler kan som bekant vara nästan vilken typ av webbinnehåll som helst, så ju mer innehåll du har, desto mer tid tar det att byta mall. Lyckligtvis är det inte särskilt svårt.

Du kan förbereda dig och spara tid genom att på förhand kolla upp modulpositionerna i den mall du ska byta till. Det är extra viktigt för dig som inte kan eller vill redigera CSS, eftersom det i så fall är de här modulpositionerna och ingenting annat du har att jobba med. Ett rutnät med en förteckning över positionerna bör ingå i temats dokumentation.

Hitta och installera en ny mall

Joomla är ett av världens mest populära publiceringsverktyg, vilket innebär att du har tillgång till ett massivt antal färdiga mallar, som antingen är gratis eller relativt billiga (jämfört med utvecklingskostnaden för en helt egen design). Som vanligt får du däremot oftast vad du betalar för vad gäller funktionalitet och support.

En Googlesökning på ”Joomla templates” kan vara en bra början som ger dig gott om uppslag på både gratismallar och mallar som kostar pengar. Om du inte vill ta omvägen via Google kan vi tipsa om exempelvis Themeforest som har några hundra mer avancerade mallar från olika utvecklare till salu.

Något som är värt att tänka på är att det finns lite olika betalningsupplägg när du köper mallar. Vissa utvecklare vill att du ska lösa någon form av medlemskap (där support och eventuellt tillgång till flera mallar från utvecklaren ingår), medan andra säljer licenser för enskilda mallar. Vissa tillåter att du tar bort utvecklarens länk i sidfoten, andra inte o.s.v. Läs därför villkoren noggrant innan du öppnar plånboken.

När du väl hittat den perfekta mallen återstår bara att installera och aktivera den. I vissa fall ingår ett ”snabbstartspaket” som inkluderar exempelinnehåll, men det är bara användbart i samband en helt ny installation av Joomla. Om du redan har en Joomlasida laddar du istället upp mallen via administrationsdelen.

Gå till ”Tillägg –> Hantera tillägg” från kontrollpanelen så bör du automatiskt landa på fliken ”Ladda upp paket”. Här installerar du såväl mallar som andra tillägg. Du laddar upp den komprimerade temafilen i befintligt skick så sköter Joomla resten. Komponenterna installeras automatiskt där de ska vara (det ingår en xml-fil som berättar det för Joomla).

Aktivera mallen

Din nya mall aktiveras inte automatiskt. Det gör du via menyalternativet ”Tillägg –> Mallar”.  Mallen som för närvarande är aktiv är markerad med en stjärna i kolumnen ”Standard”. Två teman kommer att vara stjärnmarkerade, men det beror på att det finns mallar för både webbplatsen och administrationsdelen. Din nya mall gäller förstås endast webbplatsen. Klicka på stjärnan bredvid din nya mall för att aktivera den, eller markera den och klicka på knappen ”Sätt som standard”.

Nu kan du öppna din hemsida i ett nytt fönster för att se resultatet. Förmodligen ser det ganska rörigt ut, men det är helt normalt. Det finns som sagt inga standardpositioner i Joomla, utan det krävs lite manuellt arbete för att du ska få den layout som mallen erbjuder.

Om du hittat en lite mer avancerad mall är det ibland möjligt att anpassa den med olika menyer, layouter, färgteman m.m. Klicka på mallens namn i listan för att se alternativen. Som minst går det att ställa in på vilka delar av sajten du vill använda mallen. Det går med andra ord att använda flera mallar samtidigt i Joomla, men den du valt som standardmall är precis vad namnet antyder, så om du bara använder en mall är det en del du inte behöver bry dig om för närvarande. Däremot måste du se över dina moduler.

Rätt modul på rätt plats

Modulerna, som du hittar via direktlänken på kontrollpanelen eller menyalternativet ”Tillägg –> Moduler” är en del av Joomla som alla administratörer får anledning att återkomma till regelbundet, särskilt under utvecklingsfasen. Upplägget med moduler kan kännas lite krångligt i början, men de är samtidigt en av de mest kraftfulla delarna av Joomla, eftersom det är du själv som bestämmer exakt vad som ska visas, och var.

När du precis bytt mall är nästa steg därför att ange nya positioner för de moduler du använde i den gamla mallen. Klicka på en i taget av dina aktiva moduler och sedan på ”Välj position” i redigeraren. Om du har tillgång till den översikt över modulpositionerna som vi nämnde tidigare blir det relativt enkelt att ge ditt befintliga innehåll ett nytt hem i den nya mallen. Modulpositionerna för din nya mall finns nu med i listan och det enda du behöver göra är att flytta dina moduler till de nya positionerna.

nikolas_palmgren

Texten är skriven av Nikolas Palmgren. I sin research har han tagit hjälp av Awave, en webbyrå i Stockholm. Utanför skrivandet tycker Niko om styrketräning i olika former, att se sig omkring i världen och teknik. I hemmet unnar han gärna sig en stunds hjärnaktivitet med konsol/datorspel. Niko intresserar sig framförallt av e-handel, företagande, entreprenörskap och sociala medier.

Dela detta inlägg:

2 svar på “Joomla-skolan – del 2: Ge din webbplats en ny design

  1. Hejsan, jag har använt joomla cirka 1 år nu o varit van att kunna ladda upp bilder o sen klistra in dem i nya artiklar

    när man sedan skulle anpassa bilden till bra format så klickade man i den o kunde sedan med sidomarkeringarna förminska eller förstora bilderna vi de pilar som visades.

    Den tekniken fungerade väldigt bra, men jag har förstått att det kommit en ny Joomlaversion som inte tillåter detta utan man måste gå in o markera bilden o sen ändra måttet på bilden via trädstrukturen om du vet vad jag menar

    kan jag få ett svar på hur man ska göra egentligen

    hälsningar
    anna-greta sundgren
    011-173069

  2. Har testat i flera mallar att ändra rubriken på main menu enligt instruktionerna, men det fungerar inte. Vill ju ha min sida på svenska! Hur gör jag?

    Lisbeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss