Sammanfattning från Internetdagarna

Tidigare i veckan gick Internetdagarna av stapeln, och precis som tidigare år samlades stora delar av branschen och andra intresserade för att ta del av föreläsningar, paneldebatter, mingel och diskussioner om Internet i alla dess former.

I måndags tjuvstartade alltihop med Internet Discovery Day (IDD) där otroligt många grymma entreprenörer pitchade sina idéer med hjälp av tuschpennor och en pappbit på väggen. Under IDD delades också priset ut för årets Webbkomet 2012 till Virtusize. Utöver vinnaren och finalisterna i Webbkomet fanns också många andra av de nominerade på plats för att knyta kontakter och hitta samarbetspartners eller finansiärer. Samtidigt pågick dessutom flera andra event i huset som WordCamp och Webbstjärnan.

Tisdagen startade med att .SEs VD Danny Aerts hälsade alla välkomna och pratade lite snabbt om allt som skulle komma att hända under de kommande två dagarna. Därefter höll Lawrence Lessig en rapp och intressant föreläsning om hur dåligt anpassade copyright-lagarna efter hur samhället fungerar sedan Internets brett ut sig över världen. En förändring måste till helt enkelt.

Mikko Hypponen från F-secure pratade sedan om brottsligheten på nätet och hur svårt det är för myndigheter och säkerhetsföretag att ligga ett steg före.

Dagen fortsatte med en mängd intressanta föredrag om bl a;

  • Video på nätet – hur vi med enkla medel kan producera och utnyttja video för att få ut vårt budskap. Beroende på sammanhang är kraven på en proffsig produktion låg, det viktiga är att förmedla sin “berättelsen”.
  • Sociala medier i offentlig sektor – Intressanta historier från bl a Katrineholm där kommunchefen Mattias Jansson jobbar mycket med sociala medier och den kritik han fått för sin öppenhet, och från Halmstad där kommunen under den giftiga branden för några veckor sedan utöver de traditionella kanalerna drog igång Bambuser-sändningar för att nå ut till innevånarna och på så sätt nådde ut betydligt snabbare och effektivare.
  • Bedrägerier – Polisen i Stockholm berättar om hur svårt de har att stoppa alla bedrägerier som pågår på nätet i form av bluffshoppar, Nigeriabrev och kapade identiteter. Journalisten Anders Nyman berättade några knep om hur man undviker att bli blåst, och Ludvig Isacsson informerade om att man kan hitta stöttning i Förenade Bolag om man som företag råkat ut för bedrägerier. Peter Forsman, abuseansvarig på .SE, presenterade en uppskattning över hur hejdlösa summor bedrägerierna kostar varje år i Sverige.


Onsdagens schema var lika späckat och intressant, med bl a följande seminarier:

  • Keynote – Under morgonens keynote pratade bl a Karin Ahl om Fiber to the homes arbete med att öka spridningen av fiberanslutna hem. Dessutom fick vi en rejäl dos av shameless self-promotion från HBO Nordic.
  • Så fungerar kaklagen i praktiken – Björn Scharin och Staffan Lindmark från PTS berättade om kaklagen och deltog tillsammans med advokaten Henrik Nilsson i en paneldebatt i om hur lagen ska tolkas och efterföljas. Kontentan blev att de flesta hittills nöjer sig med att informera om att de använder kakor och att besökaren genom att fortsätta röra sig runt på sajten har godkänt detta. Framtiden får utvisa om detta räcker vid en eventuell rättegång.
  • Swedish startup mafia – En paneldebatt om varför Sverige är så duktiga på att få fram framgångsrika startups, och vad som behövs för att vi ska bli ännu bättre. I debatten deltog idel svenska startup-profiler med Andreas Ehn från Wrapp, Matthias Miksche, Stardoll, Jin Moen, Movinto Fun, Annika Lidne, Dramatify och Joakim Jardenberg från Mindpark.
  • Net neutrality – Hur behåller vi nätneutraliteten och hur återtar vi den där den redan naggats på? Vesa Terävä från Europa-kommissionen berättade om deras arbete och syn på nätneutralitet och Joan-Jacques från Microsoft om att Skype aldrig hade varit möjligt utan nätneutralitet. Matthjis van Bergen från Bits of Freedom beskrev hur man i Holland har infört en lag som hindrar bl a Internet- och teleoperatörer att genomföra åtgärder som förhindrar nätneutraliteten. Joan-Jacques slängde in en kraftig gliring till Vesa om att deras arbete inte är tillräckligt och att han hoppas att de tar kraftigare tag framöver, och vi kan inte annat än att hålla med.


Kolla gärna in våra bilder från IDD och Webbkomet, samt från Internetdagarna på Facebook.

Dela detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss