WordPress-skolan del 3 – Tillägg och widgets

En av WordPress allra största styrkor är alla tillägg du kan installera. Är det något du saknar i WordPress så har antagligen någon annan redan tänkt på det och tagit fram en lösning som du kan använda. I del 3 av vår WordPress-skola berättar Kristoffer Emanuelsson från wordpressguru.se hur du hittar och installerar tillägg och Widgets. Dessutom ger han dig ett antal tips på tillägg du inte bör vara utan.

Har du missat tidigare delar av skolan hittar du dem här:

WordPress-skolan del 3 – Tillägg och widgets

I första delen av den här serien har du lärt dig att installera och posta inlägg, andra lektionen gick igenom hur du laddar ner och ändra ditt utseende på bloggen. Det här avsnittet i WordPress-skolan ska lägga fokus på tillägg och Widgets. Men vi tar det från början.

En av WordPress starka sidor är alla dess tillägg (plugins). Tänk dig ett bilköp, tilläggen där är huruvida det ska följa med en gps, cd-spelare, alkolås eller kanske en försäkring. I WordPress kan tilläggen skapa en koppling till Facebook, lägga till ett bildgalleri eller skydda dig mot skräppost. Det positiva med WordPress är, som tidigare nämnt, att de använder sig av ett så kallat öppet gränssnitt, vilket gör det möjligt för vem som helst att skapa sitt eget tillägg, som kan göra nästan precis vad som helst. WordPress erbjuder sedan dessa skapare att ladda upp sina tillägg så att en vanlig användare som du och jag ska kunna ladda ner dem och använda dem gratis på vår egen WordPress-sida.

Widgets är sedan de olika sakerna som du kan placera i din sidopanel. Det kan vara allt från en kalender till populära inlägg, reklam eller etikettsmoln och dessa följer med vissa tillägg så att du kan placera dem i dina Widgetytor på din hemsida.

Så hur får du tag i tilläggen, och vilka ska du ha? Som tur är, är tillägg lika lätt att skaffa och installera som allting annat i WordPress. Du loggar in i din administrationspanel (lägger till /wp-admin/ på slutet av din hemsidas adress) och navigerar vidare till ”Tillägg > Lägg till nytt”, här kan du söka efter tillägg antingen genom deras namn eller beskrivning, eller så kan du ta en titt på de populäraste, intressanta eller senast uppdaterade tilläggen.

Låt oss söka efter Yet Another Related Post Plugin (YARPP), skriv in namnet i sökrutan och klicka på ”Sök”. En lista med tillägg som matchade din sökning dyker upp. Genom att klicka på Detaljer på ett av sökalternativen kan du se mer information om tillägget, se hur populärt det är, vilken version tillägget har massa annan bra information. Klicka på YARPP och välj att Installera nu.


När ett tillägg är aktiverat kommer du, beroende på hur avancerat tillägget är, hitta inställningar i navigationspanelen. Inställningarna till Yet Another Related Post Plugin hittar du under menyn ”Inställningar > Relaterade Inlägg (YARPP)”, genom att navigera dit kan du ändra standardinställningarna för tillägget och redigera relevant information. I just detta fall behöver vi troligtvis inte göra så mycket. Tillägget kommer dock att be dig flytta några mallfiler från tilläggets installationsmapp till din tema mapp. Detta är inte nödvändigt, men om du vill kan du göra detta.


YARPP är snälla mot oss, det lägga automatiskt till relaterade inlägg under dina vanliga inlägg ifall den hittar några, så i slutet av varje inlägg, som du har publicerat, så kommer det en lista på maximalt 5 st andra inlägg som tillägget tycker är relaterade till det inlägg du läser. Det gör att efter att en besökare har läst ett inlägg, och kommit till slutet, kan du navigera denne vidare till andra inlägg han/hon kan tycka är intressanta.

Säg att du inte vill ha de relaterade inläggen under varje inlägg, utan i sidopanelen istället? Lugn, bara lugn. Yet Another Related Post Plugin hjälper dig även här. Gå tillbaka till inställningssidan för tillägget, och kryssa ur ”Visa relaterade inlägg automatiskt?” och spara inställningarna. Navigera sedan till ”Utseende > Widgets” och du kommer att märka att i listan på alla Widgets du har att välja på, hittar du nu även Relaterade Inlägg (YARPP). Om ditt tema tillåter dig att använda Widgets kommer du ha en eller flera Widget områden listade på höger sida. Klicka på en av dessa för att expandera ytan, dra och släpp sedan YARPP Widgeten till denna yta. Widgetområdet sparas automatiskt och om du nu kollar på din WordPress sida så kommer du att ha relaterade inlägg listade i din sidopanel, om du är inne på ett ensamt inlägg det vill säga, och ifall inlägget har några relaterade inlägg att visa.

Om du nu ångrar dig och inte lägre vill ha Widgeten är det bara att gå tillbaka till ”Utseende > Widgets” och dra bort Widgeten från Widgetområdet så kommer den att försvinna igen. Om du känner att du inte ens vill ha tillägget längre så navigerar du till ”Tillägg > Tillägg” och avaktiverar tillägget i fråga. När ett tillägg har blivit avaktiverat kan du sedan ta bort det från samma ställe om du så önskar.

Många tillägg är gamla och ouppdaterade, andra är trasiga och fungerar inte, eller förstör din blogg, så var noga att kontrollera vad andra tycker om ett tillägg innan du installerar det på din sida, och uppdatera dina tillägg när skaparen kommer ut med nya versioner.  En bra sak att känna till är dock att ifall du skulle råka ut för det tråkiga att tillägget är så trasigt att du inte kan komma in i administrationspanelen alls för att inaktivera det, så kan du navigera till din bloggs grundkatalog i ditt favorit ftp-program (FileZilla till exempel) och sedan vidare till wp-content/plugins/ här ligger alla dina tillägg som finns installerade. Om du här döper om namnet på ett tilläggs mapp, så kommer WordPress inte längre att kunna hitta det, så på så vis inaktiveras det automatiskt. Skulle du inte råka veta vilket tillägg det är som är trasigt, kan du alltid döpa om hela mappen plugins till någonting annat, så kommer alla tilläggen att inaktiveras.

Här kan det också vara bra att veta att ifall du skulle komma över ett tillägg på något annat sätt, kanske för att du har byggt ett själv, eller laddat ner ett från en hemsida, så är det också i denna katalog, /wp-content/plugins, som tilläggets filer och mappar ska placeras. Eller så går du till ”Tillägg > Tillägg” och trycker på knappen Ladda upp.

Så det var allt för den här gången. Men innan vi avslutar så hade jag tänkt rekommendera någon bra tillägg som jag själv använder och som jag tycker att alla bra WordPress sidor bör ha.

Tillägg du inte kan vara utan

1. All in One SEO Pack
Detta är ett starkt plugin som framför allt ser till att dina titlar talar om vad som ses på sidan och inte stannar kvar som en statisk titel av din hemsidas namn.

2. Google Analyticator
Det här pluginet ser till att din Google Analytics spårningskod dyker upp på alla bloggens sidor. Den kan dessutom spåra utgående länkar och hjälpa dig med eventspårning.

3. Google XML Sitemaps
Detta plugin genererar en XML webbkarta så att Google och andra sökmotorer enkelt kan hitta och indexera alla dina sidor på hemsidan. Tillägget uppdaterar automatiskt webbkartan varje gång du skriver ett nytt inlägg så efter att ha aktiverat pluginet och skapat den första webbkartan behöver du aldrig mer röra pluginet.

4. WP Super Cache
Det här är ett kraftfullt plugin som chachar din hemsida för att snabbare kunna surfa på den. Detta är framförallt nödvändigt för större hemsidor med mycket trafik men även små hemsidor bör se till att vara så snabba som möjligt.

5. WP-PageNavi
Det här pluginet skapar en snyggare och mer avancerad navigation till din blogg. Detta gör att besökare enklare kan bläddra igenom dina inlägg även om du har en mängd sidor. Det krävs dock att du placerar en kodsnutt där du vill ha navigationen vilket gör att du antingen måste kunna redigera ditt tema eller skaffa ett tema som redan har scriptet på plats. Populariteten hos detta plugin gör dock att de flesta teman har skrivit in den här koden i förebyggande syfte.

6. Contact Form 7
Contact Form 7 är ett riktigt snyggt och avancerat tillägg som låter dig placera kontaktformulär på din blogg, som besökare kan fylla i och skicka e-post till dig. Du kan konfigurera formulären precis hur du vill och dessutom lägga till en Captcha (skräpposts bildskydd) om du har pluginet Really Simple CAPTCHA installerat.

7. Search Excerpt
Search Excerpt förbättrar utdraget från dina inlägg som genereras när någon söker på din blogg. Istället för att ge tillbaka de x antal första orden i varje inlägg, skickar den nu tillbaka ett utdrag från texten där det sökta ordet existerar. Dessutom är ordet i fråga i fetstil för att lättare identifieras.

8. WP to Twitter
Alla bloggar bör ha en Twitter kopplad till sig, som talar om för dina prenumeranter när du har postat ett nytt inlägg. WP to Twitter är ett tillägg som automatiskt postar dessa tweet, så att du slipper engagera dig själv i detta.

9. Yoast Breadcrumbs
Yoast Breadcrumbs är ett litet enkelt plugin som placerar en ”Du är här <” rad på din blogg. Genom att placera den, förslagsvis direkt ovanför dina inlägg, kan man lättare förstå strukturen på din hemsida, och lättare hitta resterande sidor. Google gillar breadcrumbs, så för sökmotoroptimering är detta ett bra alternativ

10. Yet Another Related Posts Plugin
Till sist får du inte glömma tillägget du troligtvis redan har installerat på din hemsida vid det här laget; Yet Another Related Posts Plugin. Ett smidigt plugin som genererar relaterade inlägg till varje post. Placera det som en Widget i sidopanelen eller under en artikel och styla den som du vill med hjälp av templets. Du kan vidare ställa in bland annat tröskelvärden och hur mycket du vill att olika parametrar har betydelse till relativiteten mellan olika inlägg. Ett riktigt bra tillägg.

Vidare till del 4 av WordPress-skolan ››

Text av: Kristoffer Emanuelsson, wordpressguru.se

Dela: Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

26 reaktion på “WordPress-skolan del 3 – Tillägg och widgets

 1. Pingback: Del 3 i Loopias WordPress-skola är nu publicerad; WpGurun om Tillägg och Widgets | WordPress Guru

 2. Erik Hennerfors

  När fixat ni era kontrollpanel? Jag gav upp för 3 år sedan och testade idag igen…samma problem med omöjlighet att peka domännamn emot CNAME fast subdomän och *. godkänner ni..samt att er funktionalitet för att byta ”NS” fungerar lite som att kasta sten i ett glashus…….

 3. DNS

  Erik: Det är nog du som inte ska kasta sten i glashus, det är ju standard att man enbart kan lägga CNAME på subdomäner och inte direkt under domänen. Vet du inte det?
  Tror nog inte att du är rätt person att kritisera Loopia.
  Get your facts right my friend….

 4. Tård Wennerborg

  Hej Erik. Angående CNAME så fungerar det helt enkelt inte att använda sig utav CNAME pekare för @ dvs dindomän.se utan endast för wildcard *.dindomän.se eller subdomäner t ex http://www.dindomän.se, detta är en standard och inte något specifikt för just vår kontrollpanel.

 5. WordPressGuru

  @Carl-Fredrik Herö: Jo Yoast är en riktig hejare på att göra bra plugins. Jag tog dock upp hans Breadcrumbs plugin som ett separat plugin, och valde att istället ta med ett annat SEO plugin och ett Analytics plugin.

  Dessutom är jag inte så förtjust i plugins som gör för mycket saker i samma paket, som jag tycker Yoast SEO plugin gör. Om man inte tänker använda sig av precis alla delar i tillägget så kommer det bara vara massa extra kod som måste läsas igenom varje gång sidan laddas utan att det används.

  Där av mina val av tilläggen.

 6. Sara

  Hej,

  Är minst sagt frustrerad just nu o hoppas på hjälp! Jag kan vekligen inte hitta tilläggsmenyn i min wordpressblogg. Kan någon snäll människa berätta för mig varför denna meny inte finns i min panel? Har kollat i vänstermenyn precis under ”Utseende” som bilden ovan visar, men hos mig kommer bara ”Användare” upp under. är ”Tillägg” något jag måste köpa till för att ha?

  Med hopp om hjälp!
  Mvh
  Sara

 7. Mathias

  @Sara:

  Det kan bero på flera problem. Om din wordpressblogg är hostad på wordpress.com har man vissa begränsningar, om man har fått bloggen installerad av en firma kan vissa saker i administrationspanelen begränsas med hjälp av kod.

  Vilken adress har du till din blogg?

 8. Ninos

  Hej Mathias!

  Jag har samma problem som Sara och jag har letat överallt och blir inte smart för 5 öre på de här.
  Allt jag vill göra är att tjäna lite stålar på min blogg genom google adsense, men jag hittar inte ”Tillägg” eller ”Plugins” på min adminstrationspanel…

  Hur kan jag gå vidare? Måste jag slopa hela hemsidan och skapa en ny någon annanstans..

  assyrianromanista.wordpress.com

 9. Tård Wennerborg

  Hej Ninos,

  Din blogg ligger hos WordPress.com som i sitt gratisutförande är mer begränsad än en egen WordPress-installation och därmed inte tillåter egna tillägg. Vill du ha full frihet när det gäller tillägg/plugins/teman etc behöver du installera WordPress-bloggen på ett webbhotellskonto. Installationen är väldigt enkel som du ser i del 1 av WordPress-skolan (http://blogg.loopia.se/2011/02/01/wordpress-skolan-%E2%80%93-del-1/).

  Det är också enkelt att flytta din befintliga WordPress.com-blogg till din nya blogg hos oss genom att följa vår migrerings-guide: https://support.loopia.se/wiki/Flytta_fr%C3%A5n_wordpress.com

  Tveka inte att höra av dig till support@loopia.se om du har ytterligare funderingar.

 10. Tommy

  Hej, VAR kan jag hitta hur olika widgets ser ut? Har jobbat mykcet förut med Dreamveawer men tycker WordPress verkar bättre men… det är en del som benäms på olika sätt mellan de olika arbetssätten. Som sagt; var kan jag hitta widgets utseende vilket är bra innan man installerar. Det tar ju mkt tid att först skriva in och se och sedan byta allteftersom tills man kommer rätt. Det samma med tilläggen? Jag vill titta på hur de ser ut. har googlat och hittar INGENTING. Tacksam för svar.

 11. Tård Wennerborg

  Hej Tommy,

  Många tillägg och widgets har skärmdumpar som du kan titta på innan du installerar dem genom att klicka på ”detaljer” och sedan fliken ”screenshots” (fliken finns bara om det finns skärmdumpar). Men detta är upp till skaparen av tillägget, så det finns alltså inte på alla.

 12. Celina

  Hej. Jag undrar om det är möjligt att lägga in widgets till den nya sidan man skapat. För jag får bara till så att jag bara kan skriva ett enda inlägg ist för att dela upp som det är på förstasidan. Jag skulle även villa ha andra sidowidgets på mina andra sidor på min blogg.

  Hur gör jag?

  Mvh
  Celina

 13. Pingback: WordPress-skolan del 2 – byt utseende | Loopia Blogg

 14. Pernilla

  När jag fixar plugins och widgets så uppdateras dom inte på själva bloggen/hemsidan, utan alla mina inställningar, texter etc ligger kvar inne på widgets-adminpanelen.

  Vad är det som är fel?

 15. Tård

  Hej Gunilla.

  Vill du lägga in flera bilder på en gång kan du välja ”Lägg till media” och markera flera bilder genom att hålla nere ”ctrl” och klicka på de bilder du vill lägga till (du kommer då se en bock i övre högra hörnet på de bilder som är markerade). Ångrar du dig kan du bocka av de bilder du ej vill ha med. Därefter klickar du ”Infoga i innehåll” precis som när du lägger till en bild.

  Vill du lägga in flera bilder fast på olika ställen i inlägget ställer du markören på det första stället du vill lägga in en bild och väljer ”Lägg till media” därefter väljer du bilden och klickar ”Infoga i innehåll”. Sedan flyttar du markören dit du vill ha nästa bild och upprepar proceduren osv.

 16. Erik

  Jag har inte fliken ”tillägg” i min adminpanel? Har letat överallt men har inte fått något ordentligt svar om hur man läller till ”tillägg” på hemsidan. Använder gratisversionen av wordpress på svenska.

 17. Tård

  Hej Erik,

  Använder du ett gratiskonto på WordPress.com? I så fall finns inte möjligheten att installera några extra tillägg.
  Har du ett webbhotellskonto hos oss på Loopia och installerar WordPress via vår kundzon finns inga sådana begränsningar. Du kan installera vilka tillägg och teman du vill.

  Läs mer om våra webbhotellspaket och allt som ingår här: http://www.loopia.se/webbhotell
  Läs mer om WordPress hos oss här: http://www.loopia.se/wordpress

 18. Gunilla

  Hur får jag upp ikonerna, gilla på t ex Facebook och Twitter efter varje inlägg.
  Tacksam för svar.
  Gunilla

 19. Tård

  Hej Gunilla,

  Det finns många tillägg som kan hjälpa dig med detta. Det plugin som vi använder på vår blogg heter Social Sharing Toolkit och kan hittas här:
  http://wordpress.org/plugins/social-sharing-toolkit/

  Vi har tidigare använt och tipsat om ett annat som heter SexyBookmarks:
  http://blogg.loopia.se/2010/05/19/gor-det-enklare-att-dela-dina-blogginlagg/

  Söker du på ”social” under menyn ”Tillägg -> Lägg till nytt” hittar du ytterligare många fler alternativ.

 20. Tård

  Hej igen Gunilla,

  Absolut. Som du ser på vår bloggs startsida http://blogg.loopia.se. I båda de nämnda tilläggen går det bra att välja om de ska synas på startsidan, själva inläggen samt på ”sidor”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *