OpenCart-skolan del 3: Betalning och frakt

Tidigare i OpenCart-skolan har Johan Berg från OpenCart.nu hjälpt dig att installera och anpassa din webbutik, samt börja lägga upp produkter. Men för att komma igång och börja sälja måste du självklart även kunna ta betalt. I del 3 går Johan nu igenom frakt och betalningslösningar för din webbutik.

Övriga delar i OpenCart-skolan hittar du här

Del 3: Betalningar och frakt – Jämförelse och installation

Nu kommer vi till den efterlängtade delen som gäller betalningar och frakt. Jag skall här gå igenom hur man kommer igång med Payson, Paypal och ställa in olika fraktavgifter.

Då sätter vi igång med Frakt!

Logga in i admin på din butik och klicka på ”Tilläggsmoduler / Frakt”
Det som är värt att nämna är, välj den/de ni själva kommer att använda:

Fri frakt: Ingen avgift för frakt. För att erbjuda fri frakt så klickar man på ”Installera” sen ”Ändra”.
Där ställer man in ”Aktiverad” samt vilken summa ordern måste överstiga för att fri frakt ska appliceras. Spara sedan.

Per vara: Vill man istället ha fraktavgift per vara, klicka på ”Installera” och sen ”Ändra”.
Ställ in kostnaden per vara, ”Aktivera” och sedan spara.

Hämtas i butik: Har man en butik så kan det vara lämpligt att kunden kan välja att hämta den i butiken själv. Klicka på ”Installera” och sedan ”Ändra”. ”Aktivera” och sedan spara.

Fast avgift: Detta är den populäraste och den finns redan installerad så klicka på ”Ändra”. Ställ in önskad fraktavgift, ”Aktivera” och klicka på spara.

Viktbaserad frakt: Klicka på ”Installera” och sedan på ”Ändra”. ”Aktivera” och klicka på fliken Svensk VAT (eller det du döpte din Svenska VAT Zon till).

Här ställer man in vikt och pris enligt ”vikt:kostnad,vikt:kostnad, osv”:
Exempel: 5:10.00,7:12.00

”Aktivera” och spara.

För er som undrar om postförskott så finns den under Betalmoduler. Det finns inte koppling till Posten utan man får ett mail om att kunden vill betala med postförskott och då lägger man upp försändelsen manuellt i Postens Pacsoft Online.

Betalmoduler

Det finns flera betalmoduler att välja mellan, jag beskriver några här:

Payson och Paypal är nätplånböcker, man har ett gemensamt inlösenavtal och pengarna går till ett konto hos dem. Därefter kan man sedan göra manuella överföringar till sina egna bankkonton.
Man betalar ingen startkostnad utan endast per transaktion. Varje manuell överföring kostar en liten slant. Payson är bra om man bara skall sälja i Sverige, Paypal mot utlandskunder.

CertiTrade, Payer, Klarna, och SveaWebPay är leverantörer där man får betala avgifter per vecka, månad eller år samt låga transaktionskostnader. Man får ett eget inlösenavtal och pengarna går direkt till ditt eget bankkonto.

Payson – Ta betalt med VISA /Mastercard kort, direktbetalning internetbank(internetdosa) för de flesta banker. Payson faktura och Payson konto.
www.payson.se

Paypal – Ta betalt med Visa /Mastercard kort.
www.paypal.se

CertiTrade – Ta betalt med Visa /Mastercard kort.
www.certitrade.net

Payer – Ta betalt med Visa /Mastercard kort, fakturabetalning (få pengarna inom 24 timmar), faktura delbetalning, direktbetalning internetbank(internetdosa) för de flesta banker.
www.payer.se

SveaWebPay – Ta betalt med Visa /Mastercard kort, fakturabetalning(få pengarna inom 24 timmar), faktura delbetalning, direktbetalning internetbank(internetdosa) för de flesta banker.
www.sveawebpay.se

Klarna – Ta betalt med fakturabetalning, faktura delbetalning, klarna konto och mobiltelefon.
www.klarna.se

Priser och villkor kan ses på deras hemsidor. Alla dessa moduler kan köpas av OpenCart.nu förutom Klarna som kan laddas ner gratis från Klarnas hemsida.

Installera Payson

Payson är enkel att installera. Du måste ha ett Payson konto för att fortsätta. Gå till www.payson.se och skapa ett konto gratis.

Steg 1: Köp modulen här billigt
http://fiashosting.se/butiken/index.php?route=product/product&product_id=49

Steg 2: När du har köpt Payson betalmodulen
Packa upp mappen på t ex skrivbordet, öppna mappen och ladda upp mapparna
admin_login och catalog till din OpenCart-butiksmapp via ftp som de är
(inget blir överskrivet). Har du inget ftp-konto på ditt Loopia-konto idag loggar du in i Loopia kundzon och väljer ”Kontoinställningar / FTP-uppgifter”. Där kan du se eventuella befintliga FTP-konton, samt lägga upp ett nytt om du så önskar.

Jag rekommenderar Winrar som uppackningsprogram. Det är gratis och du hittar det på http://rarlabs.com/, ladda hem svenskt program och dubbelklicka på den nedladdade filen och följ installationen. Sedan är det bara att högerklicka på Payson-rar-filen och välja ”packa upp här”.

Steg 3: I OpenCart – Gå till ”System / Användare / Användargrupper” – välj ”Top Administrator”
För att du ska du få behörighet att använda/ändra i Paysons modulens inställningar.
Hitta och klicka i alla rutor som inte är förbockade och bocka i dem (välj dem) på både se och ändra. Spara.

Steg 4: Hämta login hos Payson
Hämta dina loginuppgifter till Payson Agent Integration på ditt konto på Payson.se – Logga in och klicka på Integration. Informationen på den sidan ska du använda i nästa steg.

Steg 5: Klicka på ”Tilläggsmoduler / Betalning” i OpenCart
Kolla efter Payson i listan och klicka på ”Installera” och sedan ”Ändra”.
”Aktivera”, skriv in ditt Payson-användarnamn, din MD5-nyckel och Agent ID.

Vi väljer ”Order status: Processing” och ”Nej” på ”Test mode” för att gå i skarpt läge, ”Ja” för att testa.

Installera Paypal

Paypal är enkelt att installera.  Du måste ha ett Paypalkonto Företag för att fortsätta. Gå till www.paypal.se och skapa ett konto gratis.

Klicka på ”Tilläggsmoduler / Betalning” i OpenCart
Kolla efter Paypal i listan och klicka på ”Installera” och sedan ”Ändra”.
”Aktivera”, skriv in ditt Paypal-användarnamn och följande efter bilden.

Klicka sedan på spara. Klart!

Nu har du en butik som man kan handla varor i. I nästa del pratar vi om utseendet, butikens ansikte utåt. Ha det gott =)

Text: Johan Berg, OpenCart.nu

Dela: facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

81 reaktion på “OpenCart-skolan del 3: Betalning och frakt

 1. Johan Berg

  Annika: Jag själv har inte sysslat med den paypal varianten. Jag skall kolla med min kollega så återkommer jag eller han inom kort.

  Torbjörn: OpenCart har ju en egen faktura lösning. Vill man göra det önnu smidigare har vi en modul som kan skicka fakturan som pdf direkt när ordern är gjord. se http://www.jbnmedia.site2go.se/opencart-moduler

  Katarina: du lägger exempelvis zip filen i nedladdningsbara produkter och kopplar den på en produkt. När kunden betalat kan den automatiskt komma åt den på sitt konto när den är inloggad under downloads (nedladdningsbara filer).

  När du lägger in dem i nedladdningsbara produkter kan du ställa in hur många ggr den kunden får ladda ner produkten.

  Roger: Testbutiken är inställd med Paypal (vanliga) och fungerar. Den är inställd precis som på bilden. Har du ett Paypal Företagskonto? skicka mig ett mail på johan@jbnmedia.se så tittar jag på det.

  Thomas och Eva: Skicka mig ett mail på johan@jbnmedia.se så tittar jag på det. Har du köpt modulen hos oss så är det bara att ringa eller maila så hjälper vi till om det inte fungerar.

  Ronnie: Man kan koppla ordrarna till pacsoft api så kommer de in automatiskt. Den modulen har vi inte idag men kan bygga på begäran. Pris på fortnox finns på http://www.jbnmedia.site2go.se/opencart-moduler

  Nils: Då kan man kopiera den modulen och lägga in kopian med ett annat namn. Kontakta oss om du vill ha offert på det – johan@jbnmedia.se

  Vladmir: Ja, vi har uvecklat en modul för SveaWebPay – kontakta oss på johan@jbnmedia.se

  Kenneth: skönt att det löste sig. Det är loopia som ändrat namn på den 😉

  Fredrik Alexander: Schenker/ dhl borde kunna hjälpa dig där. Vi kan bygga kopplingar mot deras system. Ang avgifter bör du kolla med dem.

  Markus: Det görs i ftp i språkfilerna för dessa moduler. tex catalog/language/swedish/payment/payson.php och payson_api.php

 2. Emma

  Jag har problem med att få kontokorten att fungera med Paypal. Måste man skapa egna knappar eller kan man använda sig utav något snabbare sätt?

 3. Anders Lindfors

  Hej,
  vi har lagt till Paypal som betalningsalternativ men det syns inte i shopen. Vi tar bort andra alternativ för vi trodde det berodde på det men det syns inte ändå.
  Är den enda kopplingen man anger vid skapande av Paypal en epostadress? Använder man API-xxx så måste man fylla i diverse lösenord, etc etc. Men med paypal var det bara en epostadress som liksom kopplade det! OM ni förstår vad jag menar!!

  Vi gör fel någonstans. En sak till, vi kan inte ändra GEO-zon till Sverige utan har valt Alla zoner.

  Har nu ändrat tillbaka allt för att shopen ska kunna hålla öppet!

  MVH
  Anders

 4. Johan Berg

  Anders: konstigt för det fungerade direkt för mig när jag skapade butiken själv på loopia. Om du vill kan jag titta på det.

  Sven-Gunnar: Kan ha hamnat fel, kontakta mig på johan@jbnmedia.se så tittar jag på det.

  Kalle: Beror på vilket du vill ha, men de ligger under tilläggsmoduler/frakt i administrationen. Där aktiverar du den du vill ha och anger ev värden.

 5. Bm Ericsson

  Hej igen,

  Har installerat Payson, men när jag sparar inställningarna så loggas jag ut, och får meddelandet: Ogiltig inloggning. Var vänlig logga in igen
  Detta händer bara då jag sparar på betalningsalternativ – inte annars.

  Jag var tvungen att döpa om admin (i payson) till admin_login för att betalningsmodulen skulle visas – om det kan ha med saken att göra…

 6. Madelene

  Hej!

  Tänkte kolla om det finns nått sätt att visa priset på varan i endast svenska kronor på den svenska sidan, och endast euro på den engelska delen?

 7. Kalle Brandin

  Hej. Köpte modul till Payson av JBN Media, 22 februari. Jag saknar nedladdnings uppgifter, kan du hjälpa med det?

  mvh
  Kalle Brandin

 8. Johan Berg

  BM Ericsson: Låter som du sitter med 1.5 versionen. Detta har jag felsökt en gång och skickat detaljer till Loopia som de får åtgärda i deras one click install. Kontakta Loopia angående detta.

  Madeleine: Ja då lär man använda multishop så man har två butiker – två fronter tex minbutik.se/se/ och minbutik.se/eu/ men man sköter dem i samma admin.

  Kalle Brandin: Kontakta supporten hos oss på JBN Media så hjälper vi dig att få in den.

  / Johan Berg

 9. Annika

  Hej Johan

  Hur får man bort Postförskottsalternativet?
  Jag fakturerar själv via ett annat system och hur avslutar man en ”pending” order i openCart? Hittar ingen plats för det, eller
  är det meningen att radera?

  mvh/Annika

 10. Annika

  Hej Johan
  OK jag har hittat var man ändrar status på order, men…
  Jag vill ha bort ”postförskott”
  Jag packar/levererar till kund mot fast avgift, direkt till brevlådan, inget ”Postförskott”, jag fattar inte det här..
  Och snälla, nämn inte” ftp-fil som jag sett i tidigare kommentarer, jag är inte bekant med filhantering.
  Dessutom kollade Loopia på färgalternativ-problemet jag haft
  tidigare,dom hittade ingen orsak el. kunde lösa problemet
  Lösningen jag har är som sagt inte optimal
  Jag vill så gärna att du tittar på det här
  Med Vänlig Hälsning// Annika

 11. Madelene

  Hej Johan!

  Jag fundera lite på hur man ska kunna få fram ett fält vid ”kassan” där företag kan fylla i deras VAT nummer för att få priset exklusive moms. Finns det i admin eller finns det någonstans jag kan hitta denna extension?

  Har verison 1.5.2.1

  Tack på förhand!

  Mvh Madelene

 12. Johan

  Annika: I Admin: Tillägsmoduler /Betalning , välj ändra på postförskott och klicka på inaktivera. Jag tror jag tittade på färgalternativen med dig ?=)

  Madelene: Det finns inte som standard i butiken men kan beställas av en webbyrå som jobbar med OpenCart som tex hos mig.

 13. Kittie

  Hej Johan!

  Hur får jag inte payson bilderna på hemsidan, payson + payson faktura?

  Tack på förhand

 14. Johan

  Kittie: Man behöver kunna html och gå in i designmallen för butiken. Jag kommer att förklara detta i slutet av nya skolan så ha lite tålamod =)

 15. Bm Ericsson

  Hej,
  Jag har installerat Payson, men har nu fått problem. Om kunden väljer exempelvis valutan dollar, och detta blir 20 dollar, så visas 20 kronor när kunden kommer dit han/hon ska betala med sitt visakort.
  mvh BM Ericsson

 16. Thomas

  Hej

  Just nu har vi en webbutik på annan plats men vi vill flytta den. Vi har redan en dibskoppling, är det något man kan köra vi opencart?

  Mvh
  Thomas

 17. Thomas

  Hej. jag undrar om det går att få en enklare kassa? där man har frakt alternativ, betalningsalternativ och leverans adress på samma sida. nu måste man gå igenom sida för sida först skapa konto sen gå vidare till adress sen frakt, jag tycker att de värkar för omständigt. sen på frakt kan man lägga in en bild på de fraktbolag man andvänder?

 18. Mette

  Jag ser ditt svar till Madelene och har nästan samma fråga. Kan man lägga upp en framsida där kunden ska välja företag eller privatperson för att komma vidare, så man kan skilja på moms och momsfria kunder?
  Sen har jag samma fråga som Maxx, Hur får man klarna att fungera i Opencart 1.5.2.1?

 19. Marchello Josefsson

  Hej
  Jag har problem med att man inte kan skapa ett konto pga län som inte går att välja. Det visas inget när man ska lägga till län. Jag har opencart 1.5.5.1 och mina återförsäljare måste skapa ett konto för att registrera sitt företag hos oss och för att få tillgång till priser och kampanjer. Vad ska jag göra? Eller kan man på nåt sätt ta bort Län? Jag har googlat runt och hittade en massa nerladdnings zip men förstår inget pga okunskap. Hjälp!
  Tack på förhand

 20. Sebastian

  Hej, jag vill ha postförskott som ett betalningsalternativ, posten tar en avgift för att betala med postförskott, hur gör jag för att lägga till en avgift på postförskott?

 21. Jenny

  Hej
  Jag vill använda vårt eget system med arbetsordrar.. därför ska kunden alltid klicka in faktura. som då kommer från vårat moderbolag som heter Mellansvenska städ AB
  Funkar det? Jag vill inte ha paypal,klarna eller något av de övriga!!
  Mvh Jenny

 22. Ida

  Hej!

  Jag har mitt eget lilla betalningsätt via Visma och vill mejla in fakturan till kund (utan avgifter).
  Hur kan jag lägga in ”10 dagars faktura”

  /Ida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>