OpenCart-skolan del 1: Kom igång

I mitten av januari uppdaterade vi vår One click installer med en ny modern webbutikslösning vid namn OpenCart. Med OpenCart kommer du snabbt igång med en komplett webbutik då det redan från start finns stöd för en mängd betallösningar, valutor, rabattkuponger och mycket mer.

För att hjälpa dig igång med dina e-handelsdrömmar, drar vi nu igång en OpenCart-skola. Vår gästbloggare Johan Berg, som bland annat driver opencart.nu, kommer att hjälpa dig hela vägen till en färdig webbutik.

Del 1: Kom igång med OpenCart

När jag fick förfrågan om att blogga om OpenCart från installation till färdig butik tackade jag ja utan att tveka men har aldrig riktigt varit en riktigt bloggare och har haft svårt att få mig till att skriva i bloggar sånu tar jag ett stort kliv ut i bloggvärlden och ingen dålig början heller att få äran blogga på Sveriges största Webbhotell – Loopia, det känns häftigt tycker jag. =)

Så vem är då jag? Jag är en ung entreprenör på 26 år ifrån Sandviken som älskar att jobba med Internet, utvecklar mest hemsidor men även andra projekt förekommer i min vardag. Jag startade mitt företag som enskild firma 2005 och insåg snabbt att jag ville snabba upp processen med att få en hemsida – från beställning till leverans, så jag började på ett eget hemsidesystem.

2009 ställde jag upp i UNGAB.se tävling där man kunde vinna majoriteten (51%) i ett eget aktiebolag påsin affärsidé och jag tävlade med mitt hemsidesystem och vann. Priset fick jag ta emot på företagargalan Eldklotet. Företaget mitt heter idag JBN Media Sverige AB.

Intresset med OpenCart kom när jag letade olika opensource webbutikssystem som skulle vara så enkelt som möjligt för kunden. Jag har hela tiden kunderna i fokus, kunderna skall kunna klara av webbutiken själv så den får inte vara för rörig eller krånglig. Jag tyckte väldigt mycket om OpenCart just för deras användarvänliga tänkande. Idag hjälper jag också kunder igång med en egen OpenCart butik på OpenCart.nu

Nu kommer efter detta 5 inlägg till om OpenCart från installation till färdig butik. Häng med och se själv hur enkelt det är. Funderar ni över något så tveka inte att kommentera inläggen så kommer jag eller Loopia med svar. Nu kör vi igång.

Installera Opencart

Att installera en OpenCart butik hos Loopia är riktigt enkelt. Efter att du beställt ett Webbhotellskonto hos Loopia, loggar du in i kundzonen på www.loopia.se – Inloggningen finns uppe i högra hörnet. På välkomstsidan ser du denna vy:


I den gula rutan med rubriken “Kom igång – Vad vill du göra?” klickar du på “Starta en hemsida, blogg eller webbutik” (se bild ovan).

Då kommer man till denna sida och där får man välja OpenCart. Klicka på “Starta en Webbutik (OpenCart)”.

Där kommer det fram ett formulär där du får välja användarnamn och lösenord som du vill använda för att logga in och sköta om din webbutik. Du får också ange din e-postadress som till exempel används för att återställa ditt lösenord om du skulle glömma bort det.

Sen skall du också välja vart du vill installera butiken. Alltså den adress där butiken skal ligga:

 • direkt på din domän tex johansbutik.nu
 • i en ny subdomän tex shop.johan.nu
 • i en ny mapp tex johan.nu/shop

Här väljer du själv vad du vill ha och vart du vill installera din butik.

Klicka på “Installera”. KLART!

Nu är din butik igång, och du kan antingen besöka själva butiken på den adress du angav eller logga in i administrationsgränssnittet där du gör alla inställningar och lägger till de produkter du ska sälja, mer om det i senare i OpenCart-skolan.

I nästa del kommer vi att ställa in din webbutik för svenskt användande och anpassa den till ditt företag. Det kommer i nästa del, tills dess ha det gott!

Text av: Johan Berg, www.jbnmedia.se / www.opencart.nu

Dela: facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

62 reaktion på “OpenCart-skolan del 1: Kom igång

 1. Johan Berg

  Robert:
  Ja, du kan skapa flera shoppar i olika mappar/subdomäner här på Loopia. Om man vill ändra namnet sen måste man sen också ändra i butikens config fil på ftp:en annars blir det fel och den hittar inte filerna. Ja du kan ta bort och skapa nya utan problem.

  Leif/LoopiaSupport: Ni hann före mig ! =)

  Karin: Tråkigt att du känner så. Jag kan hjälpa dig igång med en nyckelfärdig butik här på loopia. Maila mig på johan@jbnmedia.se så hjälper jag dig igång.

  Thomas: Det visar jag i del 2 av skolan.

  Martin: Tyvärr har jag inge bra svar på denna fråga. De har byggt butiken för en annan marknad från början. Vill du ha den funktion kan vi lösa det åt dig då jag har en suverän oc programmerare. Det ska inte vara något krångligt att fixa till det, men jag lär kolla med honom. Vill du ha offert så säg till på johan@jbnmedia.se

  Anette: Låter konstigt, skicka mig login till din butik på johan@jbnmedia.se så tittar jag på det.

 2. Alli's

  Hittar inte var jag lägger in specialerbjudanden!!?
  Tacksam för hjälp :)

 3. Viki

  Hej Johan!
  Jag håller på att lägga in produkter…men när jag går tillbaka till shoppen och klickar på vald produkt händer ingenting dvs att ingen produktbeskrivning… visas. Vad är det som är fel?
  Jag har raderat samtliga produkter som fanns med innan jag börjat lägga in mina egna produkter och har har även raderat bilderna som hörde till “ursprungsprodukterna” i image
  tacksam för svar/Viki

 4. Johan

  Jag har följt dina steg i första lektionen, men när jag skall logga in i adminverktyget i Steg 2 hamnar jag bara på en ”Sidan kan inte hittas”.

  Vad gör vi nu?

 5. Pingback: Loopia’s OpenCart skolan del 1 (1 click install) | Open Cart Know How

 6. Marie Hjort

  Jag får det inte att funka!
  1) Min logga som jag lagt in ligger kvar på alla sidor jag öppnar och täcker därmed en hel del av texten…
  2) Hur kan jag välja en annan layout, och dessutom se hur de olika alternativen ser ut? Gratisalternativen alltså.
  3) Under min rubrik Information/Om oss kommer jag till en sida Not found… osv trots att den sidan är upplagd på samma vis som det som ligger under, dvs Köpvillkor, Om cookies mm

  Finns ingen ”handbok” på svenska? Eller är det den här bloggen som är handboken?

  Tacksam för svar. Mvh, Marie

 7. Johan

  Johan: Be Loopias support om hjälp med detta.

  Marie Hjort: Ser ut att vara ordnat redan=)
  Nej tyvärr bara en på engelska.

 8. Lennart

  Hej Johan
  Går det att höja/sänka pris i % för hela butiken eller måste man lägga in det för varje artilkel? Lite jobbigt om man har väldigt många artilkar.
  Har sökt men hittar infet i dokumentationen.

 9. Marie Hjort

  Hur gör jag för att få in en ruta vid varje produkt där kunden kan skriva in vilket ANTAL av produkten han eller hon vill ha?
  Marie

 10. Lotta

  Hej,

  Vet inte ens om denna sidan är aktiv längre, men jag skulle behöva hjälp med en sak. Vi driver en webshop för återförsäljare och de måste ju logga in för att kunna handla på den men som det ser ut nu ser man priserna direkt när man kommer in på startsidan. Jag undrar alltså hur jag gör så att priserna på produkterna inte ses förrän kunden har loggat in.

  MVH Charlotte Malmberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>