Du och din mobil(sajt)

För bara drygt två år sedan introducerades den generiska domäntypen .mobi (eller dotMobi som den också kallas) med ambitionen att bli det naturliga valet för webbsidor anpassade för mobila enheter. Domänen administreras av mTLD (som .SE fast för .mobi-domänen) och har en diger rad av sponsorer bakom sig såsom Google, Microsoft, Nokia, Sony Ericsson, Vodafone, m fl.

Det som skiljer .mobi-domänen från andra generiska toppdomäner som .com, .net, .org, med flera, är att den kräver att webbsidor följer standarden XHTML Mobile Profile (förkortat XHTML MP). XHTML MP är en variant av XHTML 1.1 (Basic Profile) och är anpassad för enheter med begränsade resurser som liten skärm och låg anslutningshastighet (har du registrerat en .mobi-domän hos oss har du säkert lagt märke till att parkerat-sidan är en miniatyr av vår ordinarie parkerat-sida). För att upprätthålla kravet på XHTML MP-stöd testar mTLD periodiskt alla .mobi-sidor. Visar det sig att en sida inte följer XHTML MP så kan mTLD, efter kontakt med domäninnehavaren, stänga ned domänen.

dotMobi har sedan introduktionen fått både ris och ros för kravet på XHTML MP. Ris för att många anser att domäntyper skall vara enhetsneutrala och att det inte i domännamnet går att avgöra vilket land det tillhör (som .se för Sverige). Ros för att man är garanterad en mobilanpassad sida och således inte behöver fundera på huruvida webbsidan fungerar i ens mobil eller ej.

För att du som .mobi-utvecklare skall kunna veta huruvida din sida följer alla regler och att den stödjs av de flesta mobila enheter, lanserade mTLD för en tid sedan tjänsten ready.mobi. Med ready.mobi testas din sida i realtid enligt en mängd uppsatta kriterier och ger bra förslag på sätt att ytterligare förbättra din sida.

En intressant sak att notera är att även W3C lanserat en beta-version av sin valideringstjänst för mobila hemsidor kallad mobileOK Checker. Nu finns det alltså all anledning att sätta igång med eventuella .mobi-projekt. Lycka till!

Dela detta inlägg:

3 svar på “Du och din mobil(sajt)

  1. Om man skaffar en .mobi adress och pekar den mot sin vanliga sajt, hur funkar det? Måste man koda om den för mobiler eller?

  2. När mTLDs system besöker en viss .mobi-sida så måste denna följa standarden XHTML MP, vilket alltså gäller även om man pekar domänen mot sin vanliga sajt. Den måste alltså kodas för mobila enheter, det är korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi finns här för dig - varje dag

Om du behöver hjälp finns vår prisvinnande support tillgänglig alla dagar, året runt, for att svara på frågor via telefon, e-post, chatt och sociala medier.

Kontakta oss